úterý 21. července 2015

Recenze: Half bad - Napůl zlý - Sally Green

Název: Half bad - Napůl zlý
Autor: Sally Green
Překladatel/ka: Marcela Nejedlá
Nakladatelství: YOLI
Počet stran: 364 stran
Série: Half Life - Napůl živý
Rok: 2014
Anotace: Fantasy příběh o nezdolné vůli přežít. Příběh, který vás chytne a nepustí až do poslední stránky.
Nadpřirozený thriller se odehrává v novodobé Anglii, kde mezi lidmi žijí v utajení černí-zlí a bílí-hodní čarodějové. Obě frakce rozděluje silná nenávist a spojuje jedna jediná věc – strach z chlapce, který pochází z obou stran.
Patnáctiletý Nathan je synem smíšeného čarodějnického páru a ostatními čaroději vězněn a mučen. Chlapec musí ze svého žaláře uprchnout před svými šestnáctými narozeninami a najít svého otce, nejsilnějšího a nejkrutějšího černého čaroděje na světě, jinak zemře. Zvládne svůj nelehký úkol přesto, že nemůže nikomu věřit? Ani dívce, kterou miluje?

Half bad - Napůl zlý je výborně zpracovaná kniha o tom, jak lidská společnost nemá ráda odlišné. Bojí se odlišného nebo se mu vysmívá. Snaží se odlišných nevšímat. Nebo se ho zbavit. Toto je tam, ale skryto a je to spíš takové vedlejší poselství knihy. Hlavní je dobrodružství kluka, který to má v životě těžké.

Half bad je vlastně fantasy příběh, který v sobě skrývá poselství o xenofobii. Ale to není to hlavní. Je to také skvělé dobrodružství Nathana, který si prochází různými situacemi a některé jsou až mrazivé a některé i vtipné, dalo by se říci.

Příběhu tedy já nemohu nic vytknout. Krásně plyne a kniha se tím pádem i rychle čte. Obnáší všechno, co je v této knize potřeba. Vylíčení dětství hlavního hrdiny a poté pokračuje dále jeho životem krásně plynule až k vrcholu prvního dílu série.

Styl psaní. Tady bych akorát měla poznámku o takzvané "du" formě. Autorka ji zde krátkými úseky používá a jelikož se tato forma moc nepoužívá, lidé nejsou zvyklí a tím pádem to tam moc nesedí. Navíc, když pak stejně přejde ke klasické formě, přijde mi to prostě zbytečné ač je to zajímavé. Jinak styl psaní je takový jednoduší, ale podle mě dobrý. 

Co říci k postavám? Do příběhu se perfektně hodí, zapadají a jsou hodně dobře vylíčené. Potřebný počet kladných i záporných postav je ideální. Navíc Nathan je velmi dobře vylíčen. Tedy spíš jeho rozpoložení mezi bílými a černými čarodějnicemi. To je hodně dobré. Nechybí tu ani láska hlavního hrdiny Annalise, což je také dobře. U young adult by prostě neměla láska chybět. Proto nemám, co vytknout. Všechny postavy jsou dobré a nejsympatičtější mi byl asi Arran. Strašně se mi líbilo, jak se k Nathanovi hezky choval, i když to byl jeho nevlastní bratr. Byl prostě jeden z mála, kdo byl na Nathana hodný a milý.

Autorka:
Ahoj - já jsem Sally Green, autor Half Bad. Je to moje první kniha - a první ze série tří, které mají být zveřejněny v březnu 2014.
V dubnu jsem souhlasila zfilmováním s Fox 2000 s Karenem Rosenfeltem jako producentem. Od té doby bylo Half Bad prodáno více zemí, a já jsem byla zaneprázdněna úpravou Half Bad a začala pracovat na druhé knize trilogie. 
Bydlím v severozápadní Anglii. Ráda čtu, chodit v zemi a chtěli byste pít méně kávy (ale vím, že to není možné - jsem závislá!).



Závěrem bych jen chtěla říct, že knihu velmi doporučuji. I když by vás úvodní du forma mohla odradit, nenechte se. Rozhodně to stojí za to. Klasické fantasy dobrodružství akorát tentokrát v young adult podobě, tedy pro mladé. S Nathanem podle mě strávíte hodně příjemné chvilky a Nathan odvede vaši pozornost od reality úplně dokonale. proto knize dávám:


4/5 hvězdiček

2 komentáře:

  1. Skvělá recenze :) Tuhle knížku se zrovna chystám číst, tak jsem zvědavá, jestli mě chytne :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já myslím, že chytne. Rozhodně doporučuji. Nebudeš litovat :)

      Vymazat